Volgens bijna een derde van de bezoekers van deze site zullen we ooit sneller dan het licht kunnen reizen.
“Kan er ooit iets sneller dan het licht?” Die vraag staat centraal in het openingsartikel van KIJK 4/2013 – onder andere natuurlijk omdat een hyperdrive of iets dergelijks wel erg handig zou zijn als we ooit het heelal willen gaan verkennen. Zien de bezoekers van onze site dat laatste ooit gebeuren? En zo ja, op welke manier? Dat vroegen we de afgelopen weken via een poll op onze site.
De grootste groep stemmers, 31,7 procent, verwacht dat we ooit een manier vinden om sneller dan het licht te reizen. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan een variant op de warp drive van Miguel Alcubierre, waar NASA-wetenschapper Harold White nu op voortborduurt.
De op een na grootste groep, 23,7 procent, denkt dat we wel het heelal zullen gaan verkennen, maar dan een stuk trager dan het licht. Daarbij zullen we dan de lange reistijden voor lief nemen; hele generaties zullen geboren worden of sterven voordat de bestemming is bereikt. (Overigens, zoals uitgelegd in het bovengenoemde artikel: als zo’n ruimteschip de lichtsnelheid maar dicht genoeg benadert, zal dat niet eens nodig zijn. Dan zullen dankzij Einsteins speciale relativiteitstheorie de passagiers zelf een veel kortere reistijd ervaren dan de thuisblijvers.)
22,3 procent van de stemmers zit het duister in: volgens hen zal alles buiten het zonnestelsel altijd buiten ons bereik liggen. (Natuurlijk, je kunt altijd een satelliet lanceren die op een gegeven moment het zonnestelsel uit tuft, zoals Voyager 1 nu aan het doen is. Maar dat is heeft meer gemeen met flessenpost in de oceaan gooien dan met nieuwe gebieden koloniseren.)
12,2 procent kiest een middenweg: wijzelf zullen voor altijd aan de aarde gebonden zijn (met misschien wat kolonies op de maan of Mars), maar we kunnen wel zichzelf reproducerende robots – ook wel Von Neumann-sondes – het heelal in sturen. (Over deze mogelijkheid werd overigens in de jaren tachtig flink gediscussieerd: kosmoloog Frank Tipler vond dat het feit dat we dit soort sondes nooit hebben waargenomen bewijst dat we alleen zijn in ons sterrenstelsel, terwijl diens beroemde vakgenoot Carl Sagan het bouwen van zichzelf reproducerende robots zo onverantwoord vond dat volgens hem geen enkele geavanceerde beschaving er ooit toe over zou gaan.)
Slechts 5,8 procent ziet brood in de mogelijkheid om astronauten in te vriezen en op de plek van bestemming weer te ontdooien, een mogelijkheid die we al aanstipten in de ‘Wat als…’-aflevering van KIJK 8/2012. 4,3 procent, tot slot, had geen mening.
Meer weten over de (on)mogelijkheid van sneller dan het licht reizen? Lees het coverartikel van KIJK 4/2013, in de winkel tot en met 4 april en hier online te bestellen zonder verzendkosten.
Beeld: Cornell Göksu