De herstart van de LHC moet door een kleine kortsluiting worden uitgesteld, zo liet CERN gisteren weten.
Eigenlijk zouden er zo ongeveer nu weer deeltjes door de LHC moeten schieten. Maar gisteren werd bekend dat er een kortsluiting was opgetreden in een van de magnetische circuits van de deeltjesversneller. Dat leidt tot een vertraging van “enkele dagen tot enkele weken”, zo meldt CERN.
Het repareren van de machine schijnt een relatief simpele ingreep te zijn: een klein stukje metaal moet worden weggehaald, weet AP te melden. Probleem is alleen dat dit stukje metaal zich bevindt in een deel van de machine dat is gekoeld tot minder dan -271 graden Celsius, oftewel: twee graden boven het absolute nulpunt. Wellicht maakt dat het noodzakelijk dat de machine eerst moet worden opgewarmd om de ingreep te kunnen doen, en dan weer afgekoeld.
‘Niet meer dan een oogwenk’
Dat CERN het zekere voor het onzekere neemt, is begrijpelijk, zeker na het ongeluk in september 2008. Daarbij wijst de organisatie er in een persbericht op dat 2015 hoe dan ook vooral is bedoeld om de vernieuwde versneller zo goed mogelijk te testen en begrijpen; de échte fysica is voor 2016-2018. Hierdoor zou het uitstel al met al niet zo gek veel uitmaken voor waar het uiteindelijk om draait. Of, zoals CERN-baas Rolf-Dieter Heuer het formuleert: “In the grand scheme of things is een uitstel van een paar weken in de queeste van de mensheid om het heelal te doorgronden natuurlijk niet meer dan een oogwenk.”
Mooi gezegd natuurlijk, al hopen wij – waarschijnlijk mét Heuer en alle andere deeltjesfysici – dat het aantal kortsluitinkjes en andere showstoppers hierna binnen de perken blijft, zodat de machine binnen niet al te lange tijd kan worden aangezet.
Bronnen: CERN, AP via Phys.org
Beeld: Daniel Dominguez/CERN