Wat gebeurt er als je bijvoorbeeld een eik of een beuk in een compleet ander klimaat neerzet? Kan hij daar überhaupt overleven? En past de boom zich aan?
Een eik of beuk zou prima in de tropen kunnen overleven, al zou hij wel moeite hebben om licht en ruimte te winnen vanwege de bomen die het hele jaar door bladeren hebben en daardoor sneller groeien. Maar de eik en de beuk zullen niet in staat zijn om hun bladeren het hele jaar te behouden, omdat ze genetisch geprogrammeerd zijn om ze te laten vallen.
Het moment van bladval wordt bepaald door onder andere temperatuur en daglengte. Het valmoment zal daardoor wel anders zijn dan in Nederland. In de noordelijke klimaten zijn de bomen ook het hele jaar groen, maar er groeien vooral naaldbomen en nauwelijks bladbomen. De eik en de beuk zullen in de koude dan ook niet overleven. Dat komt vooral doordat de wortels van beide boomsoorten niet bestand zijn tegen lange vorstperiodes. Zelfs in Oost-Polen zie je vanwege de strenge winters geen beuken.
Ook in een woestijn valt er voor een beuk of eik weinig te halen. Daar is vooral uitdroging een probleem. Woestijnbomen hebben tal van trucjes om te voorkomen dat hun bladeren door verdamping vocht verliezen, bijvoorbeeld door overdag hun blad dicht te klappen. Beuken en eiken zullen daarentegen te veel vocht verliezen en uitdrogen.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijk.nl!
Tekst: Hidde Boersma
Beeld: Marilyn Peddle/CC BY 2.0