Een ‘kunstmatig blad’ kan schadelijk koolstofdioxide omzetten in een bruikbaar alternatief.
Wanneer een plant zonlicht ontvangt, worden koolstofdioxide (CO2) uit de lucht omgezet tot voeding (suikers) voor de plant, een proces dat ook wel fotosynthese genoemd wordt. Onderzoekers van de Universiteit van Waterloo hebben zich laten inspireren door dit fenomeen. Zij hebben een nieuwe technologie ontwikkeld die in staat is om CO2 om te zetten tot een alternatieve bruikbare brandstof.
Waar een blad glucose en zuurstof produceert, creëert de ingenieuze kunstmatige variant methanol en zuurstof. En dat kan goed van pas komen gezien de huidige klimaatveranderingen, waarbij CO2 de grote boosdoener is. Het maken van methanol uit CO2 zou zowel de uitstoot van broeikasgassen verminderen als een vervanging zijn voor de fossiele brandstoffen die deze vormen. Een win-winsituatie dus.
Lees ook:
- Genetische aanpassing verhoogt efficiëntie van fotosynthese
- Zijn er ook dieren die aan fotosynthese doen?
- Kunstmatig blad maakt synthesegas
Geheim wapen
Het geheime wapen achter de nieuwe ontdekking is een goedkoop, geoptimaliseerd rood poeder genaamd cuprooxide. Het poeder wordt gevormd door een chemische reactie die ontstaat wanneer de stoffen glucose, koperacetaat, natriumhydroxide en natriumdodecylsulfaat toegevoegd worden aan verwarmd water van een specifieke temperatuur.
Het poeder kan vervolgens een tweede reactie in gang zetten als het wordt gemixt met water waar CO2 doorheen wordt geblazen, in combinatie met een lichtbron. Tijdens dit proces wordt de toegevoegde CO2 versneld omgezet tot methanol, wat opgevangen kan worden na verdamping. En het is nou juist dit proces dat nog niet eerder was ontdekt. Tot nu.
Een volgende stap is het aangaan van een samenwerking met de industrie. Door gebruik te maken van dit nieuwe inzicht kunnen grote hoeveelheden CO2 verzameld in broeikasgasbronnen zoals energiecentrales, voertuigen en olieboringen omgezet worden tot methanol. Een ontwikkeling waar we de komende jaren nog veel van gaan horen, volgens de onderzoekers.
Bronnen: Nature Energy, EurekAlert!
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!