Doordat men niet de moeite heeft genomen om ongebruikte kabels uit de LHC te halen, moet er een ingewikkelde opruimactie worden uitgevoerd.
Als je naar je eigen internetmodem thuis kijkt, zie je vaak al een wirwar van allerlei kabels. Je zou verwachten dat de aanleg van kabels bij een apparaat als de LHC, waarmee toch ingewikkeld onderzoek naar elementaire deeltjes wordt gedaan, een stuk beter is geregeld. Maar dat blijkt een beetje tegen te vallen. Ergens in het grootste door mensenhanden gebouwde apparaat blijken maar liefst 9000 overtollige kabels te zitten waarvan eigenlijk niemand weet wat ze precies doen.
De kabelbrij ontstond tijdens de verschillende upgrades van de deeltjesversneller. In plaats van de oude ’touwtjes’ te verwijderen, kozen de technici er omwille van de tijd voor om gewoon nieuwe te trekken en de oude te laten zitten. Werktuigbouwkundige Sébastien Evrard van CERN zegt daarover: “In een ideale wereld verwijder je de oude en overbodige kabels uiteraard voordat je nieuwe plaatst, maar dat is hier niet gebeurd. En nu zitten de kabelgoten zo vol dat er geen plek is voor nieuwe.”
Dat is een probleem, want de eerstvolgende belangrijke update in 2019 komt erdoor in gevaar. En dus gaat Evrard de komende maanden met een team van zestig man de bekabeling checken en opruimen. Een tijdrovend en gevaarlijk karweitje, omdat één foutje er al voor kan zorgen dat het complete apparaat niet meer werkt of onjuiste meetgegevens produceert.
De meeste oude kabels, van soms wel 50 meter lang, zitten in de zogenoemde Proton Synchrotron Booster (PS Booster), de Proton Synchrotron (PS), en de Super Proton Synchrotron (SPS); allemaal onderdelen die te maken hebben met het versnellen van de deeltjes voordat ze de LHC in gaan.
Bronnen: Popular Mechanics, Motherboard
Beeld: CERN