Chang’e-4 werd onlangs het eerste ruimtevaartuig dat succesvol aan de andere kant van de maan landde. En zo zag die landing eruit.
Vergeleken met de reis naar Mars, Bennu of Ultima Thule stelt het reisje van Chang’e-4 misschien niet zoveel voor. Maar de lander komt mooi wel in de boeken te staan als het eerste ruimtevaartuig dat is neergestreken op de achterkant van de maan, het deel dat je vanaf onze blauwe knikker nooit ziet. (Dat komt doordat de omlooptijd van de maan om zijn as gelijk is aan die in zijn baan rond de aarde.)
Dit memorabele moment vond op 3 januari plaats en daar zijn nu beelden van!
Lees ook: Nepmaan moet Chinese stad gaan verlichten
Estafettesatelliet
Aan de achterkant van de maan landen is een stuk moeilijker dan neerkomen op ‘onze’ kant. Communicatie vanaf de aarde kan niet door het oppervlak van de maan gaan, waardoor die achterkant volledig geïsoleerd is. Dit vormt natuurlijk een probleem voor een op afstand bediend ruimtevaartuig, dus moest China gebruik maken van een zogenaamde relay satellite (relay betekent estafette).
De Tracking and Data Relay Satellite (TDRS) werkt net als een hardloper die meedoet aan een estafetteloop en het stokje doorgeeft aan de volgende renner. Alleen brengt de TDRS informatie over tussen de satelliet en het grondstation of andersom.
Nu het ruimtevaartuig is geland, kunnen de Chinezen de gereedschappen aan boord van Chang’e-4 gebruiken om meer te weten te komen over deze onderbelichte helft van onze naaste buur.
Bronnen: CGTN, Popular Mechanics
Beeld: CGTN
Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.