Onderzoekers van de TU Delft vertrekken vandaag van een conferentie in Wenen, om elke 20 kilometer te stoppen voor een watermonster uit de Rijn. Op die manier duurt de terugreis geen elf uur, maar zes dagen.
Eenmaal thuis worden de watermonsters onderzocht in Het Waterlaboratorium, om de waterkwaliteit te koppelen aan demografische gegevens (geslacht, leeftijd, enzovoort) van de omwonenden. Zo hopen de wetenschappers bijvoorbeeld iets te kunnen concluderen over het verband tussen leeftijd en de hoeveelheid geneesmiddelen in de rivier. Geldt: hoe meer ouderen in de buurt, des te meer medicijnen in het water?
Het is belangrijk een goed beeld te krijgen van de hoeveelheid verontreinigende stoffen in de Rijn én de oorzaak daarvan, omdat het water in onder andere in Nederland wordt gebruik voor drinkwater. Daarbij worden de stoffen door middel van filtratie verwijderd.
De studie wordt geleid door self-proclaimed ‘MacGyver scientist’ Rolf Hut. De natuurkundige is altijd op zoek naar slimme en goedkope manieren om sensors te maken van dingen die daar in eerste instantie niet voor waren bedoeld. Zo ontwikkelde hij een regenmeter uit de luidsprekers van wenskaarten en gebruikte hij een Xbox Kinect om het wateroppervlak in beeld te brengen. De watermonsters zullen echter, voor zover bekend, niet worden verkregen door een radiografische helikopter of een omgebouwde Super Soaker, maar gewoon met een plastic potje.
Bronnen: TU Delft, Het Waterlaboratorium