Wetenschappers ontdekten dat mensen corrupt worden van macht. Zelfs eerlijke mensen gaan er misbruik van maken als ze lang genoeg de baas zijn.
Wetenschappers verdeelden proefpersonen in groepen en gaven hen een (virtuele) pot geld. Ze wezen iemand aan als leider van de groep en lieten hem bepalen hoe het geld onder de groepsleden werd verdeeld. Hoe meer geld de leider nam, des te minder was er over voor de ‘onderdanen’. In het experiment ontdekten ze dat macht corrupt maakt. Zelfs eerlijke mensen worden na verloop van tijd corrupter als ze meer macht hebben.
De resultaten logen er niet om: in alle experimenten bleken de mensen met macht corrupt te worden en meer geld voor zichzelf te nemen, zelfs als dat de totale opbrengst verminderde. De wetenschappers concludeerden dan ook: macht maakt corrupt, of je nou eerlijk bent of niet. Als de leiders meer macht hadden (als er meer mensen er in hun groep zaten) bleken ze corrupter te worden dan als hun macht beperkt was.
Steeds corrupter
In het tweede onderzoek keken de wetenschappers of leiders steeds corrupter werden naarmate ze langer aan de macht waren. Ze gaven de proefpersonen in dit deel van het onderzoek niet één, maar 15 beslissingen. Ze ontdekten dat machthebbers met weinig macht niet significant corrupter werden, maar machthebbers met veel macht wel.
Ook bepaalden ze in het tweede onderzoek of individuele verschillen, zoals het testosterongehalte en persoonlijkheid, de corruptie van leiders beïnvloedden. Testosteron bleek te zorgen voor corruptere leiders. Eerlijkheid bleek te zorgen voor minder corrupte leiders, maar na verloop van tijd begonnen ook eerlijke leiders misbruik van hun macht te maken.