Marsrover Curiosity in de problemen

André Kesseler

10 juni 2011 10:00

Eind oktober vorig jaar berichtten we nog dat, als alles goed zou verlopen, de Curiosity eind 2011 naar Mars zou gaan. Maar dat wordt moeilijk.

Het project van het Mars Science Laboratory (MSL, Curiosity is slechts een bijnaam) liep al de nodige vertragingen op en had al meerdere financiële injecties (waaronder 71 miljoen in december 2010) nodig om door te kunnen. En er zijn nieuwe problemen. Uit een intern onderzoek blijkt dat er mogelijk waarschijnlijk nog eens 44 miljoen dollar uitgetrokken moet worden om de MSL alle functionaliteit en apparatuur mee te geven die men bij de NASA voor ogen had.

De Curiosity zou oorspronkelijk al in 2009 worden gelanceerd, maar dat werd uitgesteld omdat een flink aantal belangrijke instrumenten en componenten te laat werden geleverd. De kosten liepen daardoor op van een geschatte 969 miljoen dollar tot de huidige 1,8 miljard dollar en de kosten om het apparaat daadwerkelijk op Mars zijn werk te laten doen, stegen van 1,6 miljard naar 2,5 miljard dollar.

Om de planning van eind dit jaar te halen, moeten er nog drie grote problemen worden opgelost. Het systeem dat rots- en bodemmonsters op Mars gaat analyseren werkt niet goed. De monsters worden nog steeds besmet door van de aarde meegebrachte ‘vuiltjes’. En afgezien daarvan zijn er nog twee vrij forse computerproblemen, één in de software die nodig is voor de vluchtfase door de atmosfeer van Mars en een hardnekkige fout in de software die onmisbaar is bij het rijden over Mars zelf.

Beeld: NASA / JPL

Bron: Wired

Meest gelezen