Berlijnse wetenschappers zijn erin geslaagd om met een gehackte mobiele telefoon inkomende oproepen voor andere mobieltjes te onderscheppen.
Eerst even hoe een mobiele telefoon zijn signaal krijgt. Hij is verbonden met het netwerk via de dichtstbijzijnde zendmast. Als hij daarop is aangemeld, luistert hij naar een zogenoemd paging channel om na te gaan of er een oproep of een bericht is. Als er een oproep voor een bepaalde telefoon binnenkomt, dan stuurt het mobiele netwerk een waarschuwing dat er iets aan zit te komen. Dat signaal wordt door alle telefoons in het gebied ontvangen en bevat de identiteit van de telefoon waarvoor de oproep bestemd is. Vervolgens stuurt de telefoon met de juiste ‘identiteit’ een paging request om een kanaal te openen waarna het systeem de inkomende oproep daar naar toe stuurt.
Nico Golde, Kevin Redon en Jean-Pierre Seifert van de Technische Universiteit in Berlijn zijn er nu in geslaagd om de zogenoemde base band chip van een mobiele telefoon te hacken en hem veel sneller te maken. Door op basis van het paging-signaal de identiteit van een andere telefoon te kapen en met de razendsnelle chip net even iets eerder de paging request te versturen, konden ze vervolgens alle oproepen van een andere telefoons afvangen en overnemen. Dat lukte bij alle grote Duitse providers: Vodafone, O2, E-Plus en T-Mobile.
Met slechts elf gehackte telefoons zouden ze in staat zijn om al het mobiele telefonische verkeer in een gebied van 200 tot 250 vierkante kilometer onmogelijk te maken. De drie onderzochten wel alleen 2G GSM-systemen, maar aangezien nieuwere systemen als UMTS en LTE (4G) op dezelfde manier werken, zouden ook die volgens hen ‘hackbaar‘ moeten zijn.
Bron: Wired
Beeld: Shutterstock