Door op dit laagje te tikken, wordt elektriciteit opgewekt. En dat zou je mobieltje kunnen oppeppen.
We tikken de hele dag door op ons mobiele schermpje en zien hierbij de batterij steeds verder teruglopen. Maar wat nu als dat getik er juist voor zorgt dat je toestel oplaadt? Dan hoef je de smartphone niet om de haverklap aan zijn snoer te leggen. Chinese onderzoekers hebben nu een transparant laagje speciaal voor dit doel ontwikkeld.
Het laagje bestaat uit PDMS, een polymeer dat silicium bevat. Hieraan voegen de wetenschappers draden toe die 700 nanometer in doorsnede zijn, tientallen malen dunner dan een mensenhaar. Wanneer deze nanodraden buigen – bijvoorbeeld als er iemand zachtjes op drukt – genereren ze elektriciteit. En zo kan het laagje de smartphone opladen, melden de onderzoekers in Small.
Dus, rest de vraag: wanneer vinden we het laagje op de markt? Helaas nog even niet. Een tik op het scherp genereert nu slechts 0,8 nanoampère. Ter vergelijking: er moet ongeveer een miljoen keer meer elektriciteit worden opgewekt om een gehoorapparaatje te laten werken. Maar de Chinezen geven niet op. Ze zeggen met verder onderzoek de elektriciteit op te schroeven. Vrij vertaald: we zullen nog een tijdje moeten wachten.
Bronnen: Small, LiveScience