Houden we onszelf binnenkort extra warm met een wintertrui van zilveren nanodraden?
We zetten de kachel weer lekker hoog als het kouder is. Dit merk jij in de stookkosten, maar ook de natuur krijgt een dreun door de broeikasgassen die erbij vrijkomen. Dan maar een extra dikke trui aandoen. Maar kleding kan volgens onderzoekers van de Stanford University nog warmer worden door een laagje nanodraden toe te voegen die zorgen dat er geen warmte ontsnapt.
Infrarode straling
Je lichaam zendt van nature infrarode straling uit. Yi Cui en zijn onderzoeksteam zochten naar manieren om deze straling te reflecteren, zodat het lichaam weer warmte terug krijgt. “Hiervoor heb je metaal nodig”, zegt Cui in een persbericht. “Maar dit materiaal ga je natuurlijk niet in je kleding stoppen.”
De onderzoekers besloten daarom een aantal alternatieven te testen. Zilveren nanodraden kwamen als winnaar uit de bus. Door kleding hiermee uit te rusten, werd tot wel 40,8 procent van de warmtestraling teruggekaatst naar het lichaam. Dit terwijl normale kleding slechts 1,3 procent reflecteert.
Ben je nu echt een koukleum? Dan kun je het materiaal zelfs nog aansluiten op je computer terwijl je het aan hebt, zodat de elektriciteit nog meer warmte opwekt.
Besparen
Een niet onbelangrijke bijkomstigheid is dat je geen ophoping van zweet krijgt wanneer je kleding met nanodraden draagt. Het materiaal laat dit vocht namelijk met gemak door.
De kleding is echter nog niet te koop en dit zal ook nog wel een paar jaartjes duren. Eerst moet worden getest of de nanodraden niet zorgen voor gezondheidsproblemen. Wanneer het materiaal op de markt komt, zal het volgens Cui ongeveer een euro kosten om je hele lichaam ermee te bedekken. Daarbij zou je met de kleding meer dan 150 euro per jaar kunnen besparen op stookkosten.
Bronnen: Nano Letters, Popular Science