Nederlander maakt onmogelijke mogelijk

André Kesseler

02 november 2011 09:00

De Nederlandse kunstenaar Ap Verheggen wil een gletsjer in de woestijn bouwen.

Toen hij afgelopen jaar voor een smeltende gletsjer op Groenland stond, kwam Ap Verheggen op een idee. Ineens vroeg hij zich af of het mogelijk zou zijn om een nieuwe gletsjer op een andere plek te bouwen. Om de uitdaging compleet te maken, koos hij ervoor om het ding op een onmogelijke plaats te laten ontstaan: in de woestijn. En dat niet alleen; Verheggen gaat dat voor elkaar boksen zonder water aan te voeren. De gletsjer vormt zich uit het water in de woestijnlucht.

“We leven net als vissen in oceanen van water. Alleen zien we het niet”, stelt de kunstenaar. “De absolute hoeveelheid water in de lucht van een droge woestijn verschilt niet veel met die van Nederland.”

Bij het bouwen van het kunstwerk wordt de Nederlander bijgestaan door Cofely Refrigeration, een bedrijf dat gespecialiseerd is in koudetechniek en warmte-dynamica. Het ontwerp van het kunstwerk is geïnspireerd op een blad, volgens Verheggen de meest efficiënte gebruiker van zonlicht. De bovenkant van zijn kunstwerk bestaat uit zonnepanelen. Deze wekken energie op die wordt gebruikt om de onderkant van het kunstwerk extreem af te koelen. Het aanwezige vocht in de lucht vriest daardoor vast aan het oppervlak en vormt ijs.

Dat de techniek werkt, werd afgelopen tijd bewezen in een klimaatkamer. Bij temperaturen van 40 graden boven nul werd op een plaat aluminium een 10 centimeter dikke laag ijs gevormd. Verheggen gaat nog tests uitvoeren bij 50 graden Celsius en als die ook succesvol verlopen, wil hij volgend jaar ergens in Noord-Afrika zijn opmerkelijke SunGlacier bouwen.

Bron: SunGlacier

Beeld: SunGlacier

Meest gelezen