De 29-jarige Massoud Hassani weet als geen ander hoe het is om een landmijn te zien ontploffen. Gebaseerd op zijn jeugdspeeltjes in Afghanistan ontwierp hij zijn anti-mijnbal.
Tot zijn veertiende woonde Massoud Hassani in Kaboel, Afghanistan. Meer dan eens kwam het voor dat een van zijn kinderspeeltjes per ongeluk een mijnenveld in rolde. Hierdoor geïnspireerd ontwikkelde hij zijn anti-mijnbal, een simpele maar functionele uitvinding waarmee hij vele levens in zijn thuisland hoopt te kunnen redden. Sinds de oorlog tussen de Sovjet-Unie en Afghanistan in 1979 liggen daar namelijk ontelbaar veel landmijnen, met vele doden tot gevolg. Zo kwamen op 17 december 2012 tien jonge meisjes om het leven door een landmijn.
Hassani’s bal bestaat uit een metalen kern waar honderdvijftig bamboe stokken uit steken. Aan het einde van de stokken zitten plastic schijven ter grootte van een frisbee. Door het gewicht van de kern ontploft elke mijn waar de bal overheen rolt. De bal is daarbij licht genoeg om door de wind door het mijnenveld te kunnen worden gejaagd. Een GPS-apparaat in de bal legt de bewegingen vast, die daarna worden vertaald naar een routekaart. Zo kun je precies zien waar het veilig is om te lopen.
Maar dan gaat de bal toch na één ontploffing naar z’n grootje zou je denken? Toch niet; alleen de bamboe stokken overleven de knal niet. En die zijn gemakkelijk en voordelig te vervangen. Of dat handig is, is een tweede. Het constant moeten vervangen van de stokken levert namelijk vertraging op.
Om zijn uitvinding uitvoerig te kunnen testen, is de student van de Design Academy Eindhoven nu opzoek naar geldschieters. Via het online platform Kickstarter roept hij mensen op om zijn project te steunen. In totaal probeert hij 123.000 euro bij elkaar te sprokkelen. Erg duur is de Mine Kafon, afgeleid van het Perzische woord Kafondan dat ‘iets wat ontploft’ betekent, in elk geval niet: slechts 40 euro per stuk.
Zie hier het prototype van de Mine Kofan in actie:
Bron: DiscoveryNews
Beeld: Massoud Hassani