Een team celbiologen van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de Dicty World Race 2014 gewonnen. Dit is een wedstrijd waarbij slijmschimmels en menselijke bloedkankercellen het tegen elkaar opnemen.
Bij de Dicty World Race proberen eencelligen door te ‘ruiken’ zo snel mogelijk hun weg te vinden in een doolhof. Doping en genetische manipulatie zijn hierbij niet alleen toegestaan, maar worden zelfs toegejuicht. Sommige cellen zijn ontzettend slim (lees: kunnen goed ‘ruiken’) en maken bijna geen foute keuzes, andere moeten het juist hebben van hun snelheid. De Dicty van de Rijksuniversiteit Groningen had een combinatie van beide en kon daardoor als eerste de finish bereiken.
Dicty (voluit: Dictyostelium discoideum) is een kleine slijmschimmel die in het lab wordt gebruikt om celbewegingen te bestuderen. Volgens celbioloog Arjan Kortholt van de Rijksuniversiteit Groningen zijn de celbewegingen van Dicty vergelijkbaar met die van menselijke bloedcellen. Menselijke bloedcellen zoals de witte bloedcellen delen niet meer, waardoor je ze maar beperkt voor onderzoek kunt gebruiken. Om toch onderzoek te kunnen doen naar menselijke celbewegingen – wat onder andere belangrijk is voor bacterie-infecties – worden vervangers gebruikt zoals Dicty’s, en ook bloedkankercellen, die zich wel delen.
Nuttige race
Maar welke vervanger is nu eigenlijk beter? “Om dat uit te zoeken, is deze cellenrace gehouden”, vertelt Kortholt. “Daarnaast is het een leuke actie die studenten enthousiast maakt voor dit soort onderzoek.” De wedstrijd levert tot slot ook nog nuttige informatie op. “De resultaten van deze snelle cellen kunnen we gebruiken voor verder onderzoek”, vertelt de celbioloog.
De winnende race:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Beeld: Dicty World Race 2014
Tekst: Tom Gerrits