Hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer tegen is, wil het kabinet dat ‘onze’ F-35’s toch atoombommen af kunnen werpen.
De motie om dat te voorkomen, werd op 19 november vorig jaar ingediend door de SP en kreeg de steun van de meerderheid van de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Jasper van Dijk zei er toen over:
“We weten allemaal dat op vliegbasis Volkel Amerikaanse kernbommen liggen. De SP wil die dingen daar weg hebben. Nu de Tweede Kamer heeft uitgesproken dat de vervanger van de F-16 geen nucleaire taak mag hebben, kunnen we versneld afscheid nemen van de kernbommen op Volkel. Zo slaan we twee vliegen in één klap: de kernbommen gaan weg en de JSF wordt overbodig.”
Maar dat gaat dus niet door. Volgens het kabinet betekent de wens van de Kamer een “belangrijke eenzijdige stap ten aanzien van de nucleaire taken die alle Navo-landen hebben. Dat is een zaak van alle Navo-lidstaten en niet alleen van Nederland”. Nederland kan de gezamenlijke afspraak dus niet zomaar opzeggen, vindt het kabinet.
De F-35’s zijn straks gewoon in staat om atoombommen af te werpen, maar als het aan het kabinet ligt, zullen ze die taak nooit uit hoeven te voeren. Men is namelijk van plan om tussen nu en 2024, als de F-35 wordt ingevoerd, binnen de NAVO te pleiten voor het afschaffen van die nucleaire taak.
De SP neemt geen genoegen met het besluit en eist een debat.
Beeld: Lockheed Martin