De European Southern Observatory (ESO) heeft heel fraaie beelden vrijgegeven van de Cat’s Paw Nebula, een van de meest actieve kraamkamers van nieuwe sterren in de Melkweg.
De ‘kattenpoot’, bijgenaamd NGC 6334, werd voor het eerst in 1837 waargenomen door de Britse astronoom John Herschel. De nevel ligt ongeveer 5500 lichtjaren bij ons vandaan. Hij beslaat van ons uit gezien een gebied ter grootte van de maan, maar is in werkelijkheid z’n 50 lichtjaar breed.
In de Cat’s Paw Nebula bevinden zich felle blauwe sterren die elk ongeveer tien keer zo zwaar zijn als onze zon. Ze zijn bovendien relatief jong; niet ouder dan een paar miljoen jaar. Dieper in de nevel (en dus moeilijker te bestuderen) bevinden zich nog jongere sterren. Astronomen schatten dat het in totaal weleens om tienduizenden exemplaren zou kunnen gaan.
De beelden werden gemaakt door de Wide Field Imager van de telescoop van het La Silla observatorium in Chili opnamen te laten maken via rode, groene en blauwe filters en die met elkaar te combineren. De rode gloed is voornamelijk afkomstig van de waterstof die onder invloed van de hete jonge sterren oplicht.
Klik hier om de foto in groot formaat te downloaden (wallpapertje?).
Bronnen: ScienceDaily
Beeld: ESO