Vloeibare zonnecellen kunnen nu ook op plastic worden gedrukt. En dat maakt allerlei nieuwe toepassingen mogelijk.
Zonne-energie is een van de manieren om groene stroom op te wekken. Maar doordat de basisstructuur een vaste cel is, zijn de mogelijkheden beperkt. Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië (USC) hebben effectieve en stabiele vloeibare zonnecellen van nanokristallen ontwikkeld om dit probleem op te lossen.
Omdat deze nanokristallen in een vloeistof zitten, kunnen ze net zoals inkt op oppervlaktes worden gedrukt. In eerste instantie was dit alleen mogelijk op glas, maar door een paar aanpassingen in het drukproces behoort nu ook plastic tot de mogelijkheden. Daarmee komen allerlei nieuwe manieren om groene energie op te wekken in zicht, doordat plastic een veelgebruikt materiaal is dat in allerlei vormen kan worden geperst.
Verhoogde effectiviteit
Een van de problemen bij het opwekken van groene energie met vloeibare zonnecellen is dat de elektriciteit slecht wordt geleid. Dit komt doordat aan de vloeistof bindingsmoleculen worden toegevoegd om de nanokristallen stabiel te maken. Tegelijkertijd isoleren deze moleculen de nanokristallen echter, waardoor de geleiding van elektriciteit veel minder effectief is.
De onderzoekers van USC maken gebruikt van een ander molecuul, dat onder andere cadmium bevat. De nanokristallen worden hier niet alleen stabiel van, maar het molecuul vormt ook een soort brug tussen de kristallen, waardoor de elektriciteit veel beter door de vloeistof kan bewegen. Dit maakt deze zonnecellen veel effectiever dan andere vloeibare zonnecellen.
Omdat cadmium een zeer giftige stof is, zal deze technologie voorlopig nog niet commercieel worden gebruikt. Wel bieden de nieuwe, vloeibare cellen inspiratie voor toekomstige zonnecelgeneraties, want de toepassingen van drukbare zonnecellen zijn nog veel verder uit te breiden.
Bronnen: Dalton Transactions, ScienceDaily