Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om obsessief gedrag te genezen.
Al eerder werd ontdekt dat muizen die de zogenoemde Hox-genen missen, zich nogal raar gaan gedragen. Ze beginnen zich onophoudelijk te wassen, met als gevolg dat ze kale plekken en zelfs zweren op hun huid krijgen.
Onderzoekers van de Universiteit van Utah hebben nu de link gelegd tussen de Hox-genen en obsessief gedrag bij mensen. En, belangrijker nog, ze slaagden erin het obsessieve-compulsieve gedrag van de muizen met een beenmergtransplantatie te genezen.
Het Hoxb8-gen blijkt een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van bepaalde immuuncellen (microglia), die in het beenmerg worden aangemaakt en zich daarna in de hersenen nestelen. Volgens wetenschapper Mario Capecchi zijn microglia een soort troubleshooters. “Ze scannen het brein op mogelijke problemen; bijvoorbeeld vergiftiging of een bloeding. In zo’n geval veranderen ze van vorm en proberen dan in dat gebied de troep op te ruimen.”
Na een transplantatie van het gezonde beenmerg duurde het vier weken totdat de microgliacellen de hersenen bereikten. Daarna stopten de neurotische muizen met hun afwijkende gedrag en toen hun haar na drie maanden was aangegroeid, zagen ze er weer normaal uit.
Verdere studie moet uitwijzen of de ontdekking kan leiden tot een manier om ook mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis te kunnen helpen.
Bronnen: ScienceDaily
Beeld: Shau-Kwaun Chen/University of Utah