Op afstand bestuurbare kevers wekken eigen energie op

KIJK-redactie

12 september 2011 10:40

Wetenschappers hebben een manier ontwikkeld waarop de energie van vleugelbewegingen van insecten kan worden gebruikt om ze op afstand te besturen.

Om een radiografisch bestuurbaar insect te krijgen dat zijn eigen energie opwekt, hebben onderzoekers van de universiteiten van Michigan en Salt Lake City piëzo-elektrische elementen tussen de bewegende delen van een kever gezet. Door de vleugelbewegingen werd vervolgens een vermogen tot 45 microwatt gegenereerd. Die energie gebruikten de wetenschappers voor pulsjes die hersengebieden van het insect stimuleerden, zodat het dier precies deed wat ze wilden.

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar Micro Air Vehicles (MAV’s). Deze vliegende, op afstand bestuurbare robots kunnen worden ingezet voor allerlei operaties in moeilijk begaanbaar terrein. Maar mechanische robots kunnen met de huidige techniek niet tippen aan het echte werk: de levende natuur. Insecten hebben veel betere aerodynamische eigenschappen, kunnen veel beter manoeuvreren en kunnen relatief veel meer tillen dan elke robot die tot nu toe is gemaakt. “De techniek kan simpelweg de natuurlijke evolutie niet verslaan”, zegt technicus Ethem Erkan Aktakka. Daarom doen wetenschappers nu onderzoek naar HIV’s: Hybrid Insect Vehicles.

Hybrid Insect Vehicle is techneutentaal voor cyborg: levende insecten worden uitgerust met elektroden die de spieren of de hersenen van het beest beïnvloeden. Wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten zijn al in staat geweest om grote kevers op afstand te besturen. Eerdere experimenten duurden echter nooit langer dan een minuut of vijf, omdat de batterij leeg raakte. Een langere levensduur betekent een zwaardere accu, en die konden de beestjes niet meer tillen. De bovengenoemde methode, waarbij de insecten zelf energie opwekken, weet dat probleem op een slimme manier te omzeilen.

Bronnen: Journal of Micromechanics and Microengineering, PhysOrg.com

Meest gelezen