Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een Siamese maan.
De wekelijkse foto’s die in de rubriek Picture Perfect voorbij komen staan de laatste tijd vaak in het teken van sterrenkunde. Niet zo gek eigenlijk, want er zijn tal van prachtige foto’s van onder meer het heelal en hemellichamen te vinden. Deze foto van een ‘kosmische sneeuwpop’ – konden we ook niet negeren.
Nee, je ziet hier geen Siamese maan. Dione en Rhea zijn twee aparte manen die beide een baan om gasreus Saturnus beschrijven. Wijlen ruimtevaartuig Cassini nam een foto van de twee hemellichamen uit een bepaalde hoek, waardoor ze aan elkaar vast lijken te zitten. Knap staaltje fotografiewerk, Cassini!
Op het moment dat de foto werd genomen, bevond Dione (bovenste maan) zich dichter bij het ruimtescheepje, op ongeveer 1,1 miljoen kilometer. Rhea stond op een afstand van zo’n 1,6 miljoen kilometer van Cassini. Dione heeft een diameter van 1123 kilometer en Rhea 1528 kilometer, maar de manen lijken even groot op de foto vanwege het verschil in afstand.
Bron: ESA
Beeld: NASA/JPL/Space Science Institute
Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.