Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een bijzonder shot van de maan en de aarde.
De Chinese Chang’e-4 heeft de afgelopen weken geregeld het nieuws gehaald. Niet zo gek ook, want de maanlander is het eerste ruimtevaartuig ooit dat op de mysterieuze ‘achterkant’ van de maan landde. Terwijl de rover van Chang’e-4 (Yutu-2) het oppervlak verkent, zenden satellieten prachtige foto’s van dit mysterieuze en moeilijk te bereiken gebied naar onze aardkloot, waaronder deze:
This photo of Earth and the Lunar farside, maybe our best ever, was taken yesterday by the Chinese Lunar satellite DSLWP-B (Longjiang-2). The Dwingeloo telescope downloaded the photo from the satellite this morning. More info at https://t.co/sKt7w9mol9 pic.twitter.com/IsnyvqekTz
— Dwingeloo Telescoop (@radiotelescoop) February 4, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De foto is genomen door de kleine Longjiang-2-satelliet die in juni 2018 in de baan van de maan kwam. Deze Chinese sonde werd de ruimte in gelanceerd samen met de Queqiao-satelliet, een communicatiesonde die belangrijk was voor de Chang’e-4-lander.
Niet alleen is nu eindelijk de ‘kont’ van de maan duidelijk op de foto gezet, ook zien we op de achtergrond onze blauwe knikker. En dat levert een fraai kiekje op.
Bronnen: Popular Mechanics, The Verge
Beeld: CAMRAS/CNSA
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!