Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een close-up van een ziekmaker.
Zelfs in een land als Nederland, waar hygiëne hoog in het vaandel staat, is een ziekte-uitbraak soms niet te vermijden. Zo heerste er hier tussen 2007 en 2010 een Q-koortsepidemie, waarbij ruim vierduizend patiënten werden gemeld, terwijl er in de jaren daarvoor gemiddeld slechts vijftien Q-koortsgevallen per jaar waren.
Door de Q-koorts moesten bovendien, om verdere verspreiding te voorkomen, tienduizenden drachtige geiten en schapen worden geruimd. De veroorzakers van Q-koorts zijn bacteriën van de soort Coxiella burnetii. Deze micro-organismen zitten in gastheercellen in zogeheten vacuolen: met vocht gevulde blaasjes. Zo’n vacuole is op deze foto opengebroken, waardoor we de snel delende bacteriën (groen) goed kunnen zien.
Deze foto is afkomstig van het beeldverhaal ‘Ziektebeeld’ te vinden in KIJK 10/2019. Hierin vind je nog meer wonderschone beelden van ziekmakers.
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!