De hoeveelheid nicotine in planten kan gedeeltelijk worden verklaard doordat planten nicotine kunnen opnemen uit de lucht en grond.
Als niet-roker adem je toch nog behoorlijk wat sigarettenrook in. Dat mensen uit deze rook nicotine kunnen opnemen, is niets nieuws. Nu blijkt uit recent onderzoek dat ook planten nicotine kunnen opnemen. Dit hebben Duitse onderzoekers van de Technische Universiteit van Braunschweig aangetoond.
Roken in de kas
Tot 2009 was het nog legaal om bestrijdingsmiddelen, met daarin nicotine, te gebruiken. Hierna werd het echter verboden, omdat men bezorgd was dat de nicotine in planten giftig kon zijn voor mensen. Maar zelfs na het afschaffen van deze middelen bleek dat de concentratie nicotine in sommige planten hoger bleef dan de toegestane hoeveelheid.
De onderzoekers geven aan dat de hoge concentratie verschillende oorzaken kan hebben. Naast de mogelijkheid dat er nog illegaal wordt gespoten met nicotinehoudende bestrijdingsmiddelen, is er de mogelijkheid dat planten zelf de nicotine aanmaken, zoals bijvoorbeeld aardappel- en tomatenplanten dat doen. De andere optie is dat de planten nicotine van buitenaf kunnen opnemen.
Deze laatste theorie hebben de onderzoekers getest. Ze hebben tabak met filterpapier op de grond bij pepermuntplanten gelegd. Dit moest het op de grond gooien van een sigarettenpeuk imiteren. Daarnaast lieten ze proefpersonen in totaal elf sigaretten in twee uur tijd in de kas roken.
Gezondheidsproblemen?
Uit dit onderzoek bleek dat de planten het beste nicotine opnamen uit de rook. Maar ook wanneer de grond was vervuild met tabak, konden de planten nicotine hieruit opnemen. De nicotine in planten kan dus gedeeltelijk worden verklaard doordat deze planten dit van buitenaf opnemen.
Normaal worden planten natuurlijk niet blootgesteld aan de sigarettenrook van elf sigaretten in een kleine ruimte. “In de buitenlucht is de concentratie rook vele malen lager”, mailt hoofdonderzoeker Dirk Selmar. Hij verwacht dat de planten de nicotine voornamelijk opnemen uit de grond door het weggooien van opgerookte sigaretten.
En is dit dan ook weer slecht voor onze gezondheid? “Ik ben er van overtuigd dat deze lage concentraties nicotine geen enkele invloed hebben hierop”, benadrukt Selmar. “De hoeveelheid nicotine die de planten opnemen, is gelijk aan de hoeveelheid die van nature voorkomt in bijvoorbeeld aubergines en tomaten”.
Bronnen: Agronomy for Sustainable Development, TU Braunschweig via EurekAlert!