De Amerikaanse marine werkt al jaren aan een andere manier om granaten richting de vijand te schieten. Er is een filmpje vrijgegeven waaruit blijkt dat de tests met zo’n rail gun op volle toeren draaien.
Conventionele kanonnen verschieten projectielen met behulp van forse kruitladingen. En naarmate die granaten (bijvoorbeeld door de toevoeging van gps) geavanceerder werden, liep ook de prijs steeds hoger op. Nu hoeft de Amerikaanse marine ondanks alle bezuinigingen nog steeds niet echt op de kleintjes te letten, maar er was toch behoefte aan goedkopere, en minder onderhoudsgevoelige systemen. En dat is de rail gun zeker. In dit net vrijgegeven filmpje uit 2016 is te zien hoe het afvuren van zo’n rail gun eruit ziet.
Bij een railgun wordt een krachtige elektrische stroom van een miljoen ampère door twee sleepcontacten (de rails) gejaagd. Daardoor wordt er een lorentzkracht opgewekt; een sterk magnetisch veld dat een projectiel tot een snelheid van wel 8000 kilometer per uur kan versnellen.
De techniek heeft verschillende voordelen. Er zijn geen explosieven nodig, waardoor het leven aan boord van een schip veel veiliger wordt. Maar veel belangrijker is dat je door de fors hogere snelheden doelen op veel grotere afstand kunt bestoken en dat de projectielen onderweg veel minder last hebben van bijvoorbeeld zijwind.
Komt dat schot!
Door de enorme snelheid waarmee de projectielen inslaan, hoeven die bovendien veel minder zwaar te zijn. En rail guns zijn met 25.000 dollar per schot ook nog eens een stuk goedkoper dan raketten, die per stuk al snel tussen de 500.000 en 1,5 miljoen dollar kosten.
Nadeel van een rail gun is onder meer dat hij een enorm elektrisch vermogen vereist en dat heeft niet ieder schip zomaar beschikbaar. Verwacht wordt dat het nieuwe wapensysteem daarom als een van de eerste op een schip uit de Zumwaltklasse (foto hierboven) wordt geplaatst. Op dat omstreden en peperdure schip wordt namelijk bijna alles al elektrisch aangedreven. Power zat dus.
Bron: Popular Mechanics
Beeld: US Navy