Bomvol sensoren zal testdummy ‘Rosie the Astronaut-Riveter’ aan boord van de Boeings Starliner halverwege december de nodige metingen doen.
Afgelopen donderdag werd Boeings CST-100 Starliner Crew Capsule naar het SLC-41 lanceerplatform van de ruimtehaven Cape Canaveral in Florida gereden. Halverwege december vindt de eerste echte testvlucht van de capsule plaats, die in de toekomst bemanning naar het internationale ruimtestation ISS moet brengen. Voor nu nog geen échte crew aan boord, maar een testdummy. Boeing doopte de dummy, met haar rood-wit gestipte bandana, Rosie the Astronaut – een verwijzing naar cultureel icoon en powervrouw Rosie the Riveter.
Lees ook:
We can do it!
“We kunnen het!”, luidt de boodschap van de Rosie the Riveter. En dat draagt de fabrieksarbeidster (een ‘riveter’ is iemand die klinknagels slaat) met haar opgestroopte mouwen en krachtige pose ook uit. De onderhand wereldberoemde geel-blauwe poster van de powervrouw verscheen in 1943 om het moreel tijdens de Tweede Wereldoorlog op peil te houden.
Het is dus ook geen wonder dat Boeing nou juist deze ‘Rosies’ koos om een ode aan te brengen. Het lucht- en ruimtevaartbedrijf gaf aan voor deze naam – met bijhorende outfit – gekozen te hebben wegens de lange geschiedenis van vrouwen in dienst. Met name tijdens WO II om de productie van bommenwerpers gaande te houden.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Testrondje
De testvlucht, de Boeing Orbital Flight Test (Boe-OFT), staat gepland voor 17 december. Dan schiet de Starliner Crew Capsule bovenop de ULA Atlas V–draagraket richting het ISS waar die een aantal dagen zal blijven. Rosie, uitgerust met sensoren, zal de nodige metingen doen.
Bij succes moet de tweede testvlucht, de Boeing Crewed Flight Test (Boe-CFT), snel volgen. Die is, zoals de naam suggereert, wél bemand. Boeing-astronaut Chris Ferguson, en NASA-astronauten Mike Fincke en Nicole Mann zullen dan meereizen naar het ruimtestation om daar hun nieuwe missies te starten.
Beeld: Boeing
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!