Een test met de Uran-9 verliep niet geheel volgens plan.
Onbemand is hot. Zeker op het slagveld. In de lucht zijn onbemande wapensystemen inmiddels al aardig ingeburgerd en ook op de grond gaan ze er ongetwijfeld komen. Maar doordat de situatie op de grond vaak wat complexer is, verloopt de ontwikkeling van die systemen langzamer. Dat blijkt wel uit een test met een Russische onbemande tank, een Uran-9. Die presteerde tijdens een test in Syrië niet optimaal.
De Russen werken al sinds 2016 aan de tien ton zware, onbemande tank, die behoorlijk vol is gehangen met wapensystemen. Zo is er een 30 mm automatisch kanon aan boord en kan hij bovendien vier 9M120-1 Ataka geleide anti-tankraketten afvuren.
Verbindingsproblemen
Uit een rapport van de het Russische ministerie van defensie blijkt dat de Uran-9 regelmatig de verbinding met het commandocentrum verloor: 19 keer tijdens de test, waarvan 17 keer minder dan een minuut, maar tenminste één keer anderhalf uur lang. Hij kon slechts een kleine 500 meter bij zijn operator vandaan bewegen en dan nog alleen in open terrein. Tussen de bebouwing was die afstand een stuk kleiner.
Bovendien gaf het kanon regelmatig de geest en waren er de nodige problemen met de wielophanging. Oh, en ook lastig, Uran kon niet tegelijkertijd door het terrein rossen en projectielen richting de vijand mikken. Vooral dat laatste is toch wel een voorwaarde voor een tank, bemand of onbemand.
Maar goed. Problemen zijn er om op te lossen. En als dat lukt, kan de Uran-9 nog wel eens een heel gevaarlijk wapen worden.
Bron: Popular Mechanics
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!