Een smartphone kan veel, maar kan-ie ook experimenten uitvoeren in de ruimte en zelfs een satelliet besturen? Daar gaan we vanaf eind deze maand achterkomen.
Twee jaar geleden schreven we er al over: het plan van wetenschappers en technici uit het Britse Surrey om een satelliet te lanceren met een smartphone aan boord. Eind deze maand gaat het als het goed is dan echt gebeuren: op 25 februari wordt vanuit India STRaND-1 gelanceerd, met een Google Nexus One-telefoon aan boord.
Na de lancering mag het telefoontje een aantal waarnemingen doen en andere handelingen verrichten via experimentele apps. Die apps blijken overigens niet allemaal even serieus. Zo kunnen mensen een filmpje van zichzelf uploaden terwijl ze schreeuwen, waarvan sommige op de telefoon worden afgespeeld ter illustratie van de Alien-tagline ‘In space, no one can hear you scream‘.
Terwijl de apps hun werk doen, heeft een speciaal voor dit doel ontworpen Linux-computer nog de controle over de satelliet. Maar als alles goed gaat, krijgt in een later stadium de Nexus One de touwtjes zelf in handen. Mocht dat allemaal volgens plan werken, dan kunnen we vast meer goedkope smartphonesatellieten verwachten.
De smartphone is ingebouwd in een zogenoemde CubeSat. Normaal gesproken zijn dat kubusvormige minisatellieten van 10 bij 10 bij 10 centimeter, waarmee universiteiten en dergelijke relatief goedkoop onderzoek kunnen doen. STRaND-1 is echter een zogenoemde 3U CubeSat, wat inhoudt dat hij het formaat heeft van drie van dit soort blokken achter elkaar.
Naast een smartphone heeft de satelliet trouwens nog een ander tot de verbeelding sprekend instrument aan boord: de WARP DRiVE. Helaas voor Star Trek-fans: dat betekent niet dat het ding zich sneller dan het licht kan verplaatsen; WARP DRiVE blijkt een afkorting te zijn van Water Alcohol Resistojet Propulsion Deorbit Re-entry Velocity Experiment…
Wie op de hoogte wil blijven, kan het project volgen via Twitter. Voor wie wil weten hoe de satelliet precies in elkaar steekt, is er deze factsheet. En voor wie benieuwd is hoe een smartphonebatterij het in de ruimte gaat uithouden: dat vroegen we in 2011 al aan het team achter de satelliet.
Bronnen: Surrey Satellite Technology Ltd, SpaceRef
Beeld: Surrey Satellite Technologies Ltd