Mannelijke nachtbrakers opgelet: weinig slapen leidt tot een verlaging van je testosteron. En dat kan weer leiden tot allerlei andere problemen.
Het meeste testosteron in het mannelijk lichaam wordt afgegeven tijdens de slaap. Een paar jaar geleden werd al bekend dat de hoeveelheid slaap een grote invloed heeft op het testosteronniveau van oudere mannen. Nu hebben Amerikaanse onderzoekers een zelfde verband gelegd bij jonge mannen, zo schrijven zij in het Journal of the American Medical Association (JAMA).
Meedoen aan een slaaponderzoek klinkt natuurlijk heel relaxed. Dat moeten de tien vrijwilligers, gezonde studenten van gemiddeld 24 jaar oud, ook hebben gedacht. Zij ruilden hun eigen bed in voor slaapplaats in het laboratorium en mochten daar tot tien uur lang slapen. Tenminste, de eerste drie nachten. Daarna werd het, met acht nachten lang maximaal vijf uur slapen, minder relaxed. De testosteronniveaus na uitslapen en nachtbraken werden vergeleken en wat bleek? Na acht nachten van te weinig slaap was het testosterongehalte in het bloed van de studenten met 10 tot 15 procent gedaald.
Dat is flink. Normaal gesproken daalt het niveau van een volwassen man elk jaar 1 tot 2 procent, en in dat opzicht heeft een week slecht slapen dus hetzelfde effect als 10 tot 15 jaar ouder worden. En zo’n tekort aan het mannelijk hormoon brengt allerlei ongemakken met zich mee. Van een laag libido tot minder spiermassa, en van slechte concentratie tot een gevoel van algehele malaise. Het lijkt dus verstandig om af en toe vroeg onder de wol te kruipen, al was het alleen maar om je mannelijkheid te behouden.
Bron: University of Chicago Medical Center via EurekAlert!, JAMA