Niet alleen kunnen kunstmatige spieren gemaakt van uien krimpen en uitstrekken; ze kunnen ook buigen.
Wetenschappers wilden een kunstmatige spier maken die niet alleen langer en korter wordt, maar ook kan buigen. Toen ze een tijdje aan het werk waren, ontdekten ze dat de structuur die ze hadden gemaakt wel wat weg had van een ui – ja, de groente. In het bijzonder de epidermis, het laagje dat vlak onder de oppervlakte van de ui zit, trok hun aandacht.
Goud
En dus gingen ze aan de slag. De stof hemicellulose maakt de ui nogal stijf. Met een zuur verwijderden de wetenschappers de hemicellulose zodat het materiaal buigzaam werd. Daarna brachten ze aan beide kanten van de groente een laagje goud aan. Deze dienden als elektrodes. Door een stroompje door de elektrodes te laten lopen, slaagden de wetenschappers er in de ‘spier’ te laten buigen en strekken.
De onderzoekers maakten de goudlaagjes expres niet allemaal even dik. Zo konden ze beïnvloeden welke kant de ui op zou buigen. Bij een laag voltage boog de spier richting de dikke elektrode, bij een hoog voltage richting de dunnere.
Pincet
Om de bruikbaarheid van de spieren te demonstreren, combineerden de wetenschappers twee exemplaren en maakten zo een soort pincet. Die lieten ze een watje oppakken. In de toekomst willen ze de spieren sterker maken.
Bronnen: Applied Physics Letters, American Institute of Physics via EurekAlert!