Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Meeuwen lijken dondersgoed te weten dat jij elke dag rond het middaguur buiten een bammetje eet. Volgens onderzoekers passen ze er zelfs hun schema op aan.
Op het stationsplein van Leiden Centraal komt het regelmatig voor: iemand koopt een broodje, loopt ermee naar buiten en net als hij het eerste hapje wil nemen, eet een meeuw hem onder luid gefladder letterlijk het kaas van zijn brood.
Soms voelt het alsof meeuwen precies weten waar ze moeten zijn om een bammetje, patatje, portie kibbeling of ander menselijk maal te scoren. Volgens onderzoekers aan de Bristol-universiteit is dat ook zo. Sterker nog, stadsmeeuwen lijken er hun interne klokjes op gelijk te zetten.
Lees ook:
Eten te over
Waar het vinden van een maal voor dieren in de natuur soms moeilijk is, is er in stedelijke omgevingen altijd wel wat te snoepen. Denk aan half opgegeten broodjes in of rond afvalbakken, afgeklopte kruimels, of een bakje patat dat je ‘per ongeluk’ uit je handen hebt laten vallen.
Volgens de nieuwe studie waarin het gedrag van meeuwen (Larus fuscus, de kleine mantelmeeuw) onder de loep werd genomen, lusten deze stadsvogels dergelijk eten niet alleen heel graag, ze hebben uitgedokterd waar en wanneer de kans het te vinden het grootst is.
Dagindeling
Het Britse team bestudeerde de meeuwen, uitgerust met GPS-rugzakjes, op drie verschillende plekken in Bristol: een school, een park en een vuilnisstortplaats. Wat bleek: de dieren verschenen op die momenten dat eten het meest voor handen was.
Zo kwamen de meeuwen langs tijdens de schoolpauzes, wanneer er door leerlingen gegeten werd, en wanneer de stort open was en de vrachtwagens er hun vuilnis dropten. In de weekenden, wanneer de vuilstortplaats dicht was, kwamen er aanzienlijk minder meeuwen op af. In het park waren de vogels vooral ’s ochtends vroeg te vinden, wanneer hun natuurlijke maal – wormen en insecten – in grote mate aanwezig is.
“We zagen dat er tegen de lunchpauze steeds meer meeuwen op het dak van de school komen zitten”, vertelt hoofdauteur Anouk Spelt (Bristol-universiteit) aan KIJK. “Zodra de bel gaat, springen ze op en beginnen ze rond te vliegen op zoek naar de etensresten die de leerlingen achtergelaten hebben.”
Flexibel
“Een hele leuke studie”, vindt ornitholoog Jente Ottenburghs (Wageningen University & Research), niet betrokken bij het onderzoek. “Wat ik bijzonder vind, is dat de meeuwen een zeer gedetailleerde planning lijken te hebben. Zo gingen sommige meeuwen ’s morgens naar het park voor wormen en insecten, ’s middags naar de school en ’s avonds naar de stortplaats. Dat geeft toch aan dat deze vogels hun dag zorgvuldig lijken te plannen.”
Ottensburghs: “Ik vraag me af hoe snel de meeuwen hun dagindeling zullen aanpassen als er een verandering in die menselijke activiteit plaatsvindt (zoals andere openingstijden van de stortplaats). Zulke mentale flexibiliteit lijkt me wel nodig om te overleven in de soms chaotische mensenwereld.”
Bronnen: International Journal of Avian Science (IBIS), University of Bristol via EurekAlert!
Beeld: University of Bristol