Sticker waarschuwt voor voedselbederf

KIJK-redactie

18 maart 2014 16:00

Wetenschappers hebben een sticker gemaakt die waarschuwt voor voedselbederf. Zonder dat je de verpakking hoeft te openen, geeft deze je een betrouwbare indicatie van de kwaliteit van een product.

Wanneer voedsel per ongeluk aan te hoge temperaturen wordt blootgesteld (bijvoorbeeld op weg naar de winkel of bij de consument thuis), is de houdbaarheidsdatum op het etiket niet meer betrouwbaar. Onderzoekers uit China presenteerden op een bijeenkomst van de American Chemical Society een oplossing. Ze bedachten een label dat op de verpakking kan worden geplakt. Dit label bootst de bederfprocessen in voedsel na en verandert daardoor van kleur. Wordt het product niet goed gekoeld, dan verkleurt het sneller.

Verse producten krijgen een rood label. Naarmate de tijd vordert, wordt het oranje, geel en groen. Een groen label geeft aan dat voedsel bedorven is. De consument kan zo, zonder de verpakking te openen, zien of en zo ja hoe lang een product nog goed is. Als bijvoorbeeld op de verpakking staat dat het product veertien dagen houdbaar is en het label is nu oranje, dan is het product nog maar ongeveer zeven dagen houdbaar.

Gouden nanostaafjes

De stickers zijn gemaakt van een gel. Die bevat vitamine C, zilverchloride en nanostaafjes van goud. De nanostaafjes zijn rood en zorgen voor de kleur van de verse sticker. Vitamine C reageert met zilverchloride, waardoor zilverionen ontstaan. Die zilverionen vormen een steeds dikker wordend laagje op de nanostaafjes, die daar groen van worden. Door de concentratie vitamine C aan te passen, kan de snelheid van de reactie worden aangepast. De kleurverandering kan daardoor enkele minuten tot enkele maanden duren.

De stickers zijn goedkoop (de chemicaliën in een sticker kosten minder dan 1 cent) en veilig. Ook bevatten ze geen giftige chemicaliën.

In 2012 werd overigens al een vergelijkbaar product ontwikkeld door studenten uit Groningen. Die maakten een sticker die door van kleur te veranderen waarschuwde voor bedorven vlees. Deze sticker werkte door middel van genetisch gemodificeerde bacteriën, die een geel pigment maakten zodra ze bedorven vlees roken.

Bron: American Chemical Society via EurekAlert!

Meest gelezen


De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."