Elke week bespreekt Vivianne Bendermacher, ex-hoofdredacteur van KIJK en ‘techionista’, een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: Algoritme pakt software-rot aan.
Krachttermen vliegen door de kamer en laptops bijna uit het raam, wanneer je weer eens eeuwige zandlopertjes te pakken hebt bij het inladen van je foto’s in bijvoorbeeld Photoshop. Wáárom is dat programma ineens zo traag?! Tja… dat heeft te maken met software-rot.
De code achter bijvoorbeeld Photoshop (maar dat geldt natuurlijk voor heel veel programma’s) is jaren geleden geschreven. Zo’n code ‘praat’ simpel gezegd met je computer. Of liever: praat met de ópa van je computer; want toen de code geschreven werd, heette je computer nog een pc die in weinig meer op je snelle desktop van nu lijkt. Hardware verbetert met de jaren en hoewel developers waanzinnig hun best doen om code op die snellere en modernere apparatuur aan te passen, wordt het daar vaak niet per se beter van. Ze schrijven regels code bovenop bestaande code, waardoor het programma alleen maar lomper en zwaarder wordt en je uiteindelijk een trage toestand krijgt. Plus: dat hele herstelfeestje kost duizenden dollars aan ongoing ontwikkelkosten.
Helium to the rescue
Maar no more, als het aan MIT (Massachusetts Institute of Technology) ligt. Het techinstituut ontwikkelde een algoritme dat op zo’n rotte software kan worden losgelaten. Helium heet het programma en het scant de code, scheidt kaf van koren en haalt de code boven water waar het ooit allemaal écht om draaide. Daar bovenop bouwt Helium een zo efficiënt mogelijke herziene code die matcht met moderne hardware. Waar developers zomaar een maand met zo’n traject zoet zijn, doet Helium er een uurtje over. Tel uit je winst.
Eerste test met Adobe
De eerste test heeft MIT met Adobe Photoshop gedaan, en naar verluidt presteerde het programma na de opfrisbeurt zo’n 75 procent (!) beter dan daarvoor. Voorlopig kunnen we Helium jammer genoeg nog niet op de markt verwachten. Bovendien is het algoritme nu alleen nog geschikt voor beeldbewerkingsprogramma’s, simpelweg omdat die een stuk eenvoudiger in elkaar zitten, dan allerlei andere programma’s. Maar… de toekomst ziet er veelbelovend uit.
Bron: MIT News
Beeld: David Asch
Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en social media? Bezoek Vivianne’s weblog Techionista!