Elke week bespreekt een van de Techionista’s een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: batterijetend botje maakt je bewust.
Heb je net van die nieuwe lampjes op je fiets, heeft een of andere onverlaat (fijn woord: onverlaat :)) je fietslampjes voor de gein aangezet. Een dag of twee later, als je weer op je stalen ros wil springen en de lampjes aan wil doen… blijken ze al leeg. Maar dat slaat nergens op. Want hoeveel stroom verbruikt zo’n lampje nou helemaal? En hoeveel power zou er in een AA-batterij moeten zitten? Meer dan een paar dagen kan verbruiken, dacht uitvinder en ontwerper Eibert Draisma.
Dus verdiepte hij zich in de batterijen en wat bleek? Die dingen zijn zelden écht zo leeg als je denkt. Om dat op zijn typerende, aimabele manier te laten zien, ontwikkelde hij de Battery Eater. Een schattig ‘robotje’ met paperclips als armen en benen en een printplaatje als romp. En… led-lampjes als ogen. Stop er een ‘lege’ batterij in, en zijn oogjes blijven zomaar nog een halfjaar (!) knipperen!
Bewustwording leidt tot verandering
Maar wat moet je nou met zo’n Battery Eater? Eibert ziet het ‘robotje’ als een tool om bewustwording te creëren. Maar dan wel bewustwording met een vrolijk randje. Want zo’n gezellig batterij-mannetje fleurt ondertussen de boel aardig op. En praktische toepassingen dan? Wat dacht je van een fietslampje? De eerste versie van de Battery Eater is nog niet waterdicht, maar zodra Eibert ook dat getackeld heeft, zou je met een lege batterij je fietslampje nog een halfjaar kunt laten branden. I like!
Hebben?
Voordat een heel volk van Battery Eaters écht het levenslicht (hah!) kan gaan zien, is er funding nodig. Dus wil je ook een Battery Eater? Op Kickstarter scoor je er al een voor 15 euro. Maar check vooral ook even de special perks… want als je portemonnee ietsje harder trekt, kun je ook een rasplamp scoren of nog cooler: een origineel ‘Knipperfrotje‘. Ik heb ze allebei thuis staan, en believe me: ze maken me elke dag vrolijk.
Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en social media? Bezoek het weblog Techionista!