Het Rijksmuseum van Oudheden probeert de beroemde stad van Hannibal en Dido tot leven te wekken in haar huidige tijdelijke tentoonstelling Carthago. KIJK ging erheen.
Zeg je Carthago, dan denk je aan Hannibal die met zijn olifanten over de Alpen trok, de fatale romance tussen koningin Dido en de Trojaanse vluchteling Aeneas, de oorlogen tussen de stad en de Romeinen… Dat alles komt aan bod bij de tijdelijke tentoonstelling Carthago van het Leidse Rijksmuseum van Oudheden.
Het is een keurige tentoonstelling met een heldere indeling: de Punische tijd (tot 146 voor Christus) in de ene zaal, de verwoesting en heropbouw van de stad door de Romeinen in de andere. Daarbinnen is er dan plek voor duidelijk omlijnde thema’s als het dagelijks leven, de dood, godsdienst, en de Punische oorlogen. De cirkelvormige opzet roept daarbij associaties op met de oorlogshaven van Cathago.
Helaas heeft de tentoonstelling, in tegenstelling tot voorganger Gouden Middeleeuwen (zie de recensie in KIJK 7/2014), niet echt een verrassende, navertellenswaardige boodschap. Daarnaast weten de vele voorwerpen met tekst en uitleg en de statische, geluidloze bewegende beelden het onderwerp niet echt tot leven te brengen. Resultaat is dat je uiteindelijk onaangedaan weer buiten staat, terwijl je toch zou denken dat de Carthaagse geschiedenis genoeg drama bevat om iets meer los te maken.
*** | Rijksmuseum van Oudheden, Leiden | entree volwassene € 12,- | t/m 10 mei 2015