De tentoonstelling Hollanders van het Leidse SieboldHuis houdt ons een Aziatische lachspiegel voor.
Van 1633 tot 1853 mocht niemand Japan in of uit – behalve handelaren uit twee landen: buurland China… en Nederland. Over die laatste groep, die verbleef op het piepkleine schiereilandje Deshima bij Nagasaki, gaat de tentoonstelling Hollanders van het Leidse SieboldHuis.
Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de zogenoemde gordelknopen: kunstig uitgesneden beeldjes waarmee Japanse mannen voorwerpen aan de ceintuur van hun kimono bevestigden. Eén populair ontwerp voor zo’n knoop was namelijk een nogal karikaturale weergave van een Hollander (zie bijvoorbeeld het exemplaar op de poster hiernaast), waardoor deze beeldjes ons een mooie oriëntaalse lachspiegel voorhouden.
Daarnaast heeft de tentoonstelling de nodige prenten van Nederlanders, hun schepen en hun verblijfplaats, die samen een intrigerend beeld schetsen van hoe ‘wij’, onze spullen en onze gewoontes door de plaatselijke bevolking werden gezien.
*** | SieboldHuis, Leiden | entree volwassene € 8,00 | t/m 2 juni 2013
- Correctie: in KIJK 6/2013 is bij deze recensie per ongeluk de poster afgebeeld van de tentoonstelling Constantijn & Christiaan Huygens. Een gouden erfenis.