Afgelopen donderdag zijn aan de Harvard-universiteit de Ig Nobels 2010 uitgereikt voor het meest futiele of stompzinnige onderzoek van het aflopen jaar. De winnaars waren:
Techniek
Karina Acevedo-Whitehouse and Agnes Rocha-Gosselin van de Zoological Society in London en Diane Gendron of Instituto Politecnico Nacional, Baja California Sur in Mexico. Ze kregen hun prijs voor hun onderzoek naar het gebruik van op afstand bestuurbare helikoptertjes om walvissnot te verzamelen. Dat moet gebeuren om onderzoek te kunnen doen naar de microorganismen die de dieren ziek kunnen maken.
Medisch
Kende twee Nederlandse winnaars. Simon Rietveld van de universiteit van Amsterdam en Ilja van Beest van de universiteit van Tilburg kregen hem voor hun voorstel om astmasymptomen te bestrijden door patiënten in een achtbaan te zetten.
Transportplanning
Een team van acht Japanners en twee Engelsen publiceerde een studie onder de welluidende naam Rules for Biologically Inspired Adaptive Network Design. Ze deden onderzoek naar slijmzwammen die de optimale route voor treinverbindingen kunnen bepalen.
Natuurkunde
Lianne Parkin, Sheila Williams, en Patricia Priest kregen hem omdat ze hadden aangetoond dat het dragen van sokken over de schoenen kan voorkomen dat mensen op bevroren looppaden onderuit gaan. Dat alles onder de naam: Preventing Winter Falls: A Randomised Controlled Trial of a Novel Intervention.
Vrede
Vloeken kan pijn verlichten. Tot die conclusie kwamen Richard Stephens, John Atkins, en Andrew Kingston van de Engelse Keele universiteit en ze verdienden er toch maar mooi een Ig Nobel mee.
Gezondheidszorg
Deze prijs ging naar een onderzoek uit 1967, uitgevoerd door Manuel Barbeito, Charles Mathews, en Larry Taylor van de Industrial Health and Safety Office in de VS. Ze onderzochten of de baarden van wetenschappers een rol konden spelen bij het overbrengen van microben.
Economie
Het Ig Nobel-comité kende deze prijs toe aan de ‘piefen’ van Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch, and Magnetar. Ze kregen de prijs voor het “het creëren en promoten van nieuwe manieren om geld te investeren; manieren die de financiële winst maximaliseren en het risico minimaliseren voor de wereldeconomie, of een deel daarvan.” Kortom: het cynisme druipt eraf.
Chemie
Een Amerikaanse wijsheid stelt dat olie en water zich niet mengen. BP kreeg de (gedeelde) prijs omdat ze in hun rapporten naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico zo fijn hadden aangetoond dat dat wel degelijk kan. Vreemd genoeg kwam BP de prijs niet ophalen.
Management
Alessandro Pluchino, Andrea Rapisarda, en Cesare Garofalo van de Italiaanse universiteit van Catania kregen de prijs omdat ze hadden aangetoond dat bedrijven efficiënter worden als hun ondergeschikten volkomen willekeurig worden gepromoveerd.
Biologie
Deze categorie kende dit jaar zeer terechte winnaars. De Chinezen Libiao Zhang, Min Tan, Guangjian Zhu, Jianping Ye, Tiyu Hong, Shanyi Zhou, en Shuyi Zhang en Gareth Jones van de universiteit van Bristol kregen hem voor hun baanbrekende onderzoek naar fellatio bij fruitvleermuizen. Sommige KIJKlezers kunnen het filmpje als schokkend ervaren.