Starman, de dummy die in de Tesla Roadster zit die in februari met een Falcon Heavy-raket is gelanceerd, is voorbij de rode planeet gevlogen.
Dat maakte Elon Musks ruimtevaartbedrijf zaterdag bekend via een bericht op Twitter: “Starmans huidige locatie. Volgende halte, het restaurant aan het einde van het universum”, waarbij SpaceX refereert aan de overleden Britse sciencefictionschrijver Douglas Adams die een boek heeft geschreven met dezelfde titel.
Lees ook:Toerist tekent bij SpaceX voor maantripje
Starman’s current location. Next stop, the restaurant at the end of the universe. pic.twitter.com/Ty5m8IjJpE
— SpaceX (@SpaceX) November 3, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Domste ding
Eerder dit jaar – op 6 februari – werd de Falcon Heavy-raket gelanceerd vanaf het John F. Kennedy Space Center. Een van de doelen van SpaceX voor de geplande vlucht was om te demonstreren dat zijn nieuwe raket een lading zou kunnen dragen tot aan Mars zijn baan.
SpaceX had de NASA aangeboden om gratis een wetenschappelijke lading van hen mee te laten vliegen met de Falcon Heavy, maar de NASA weigerde dat. Het ging hierbij namelijk om een testvlucht, en daarom wilde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie geen kostbare vracht meegeven.
Toen suggereerde Musk het “domste ding dat we ons kunnen voorstellen” als lading en zo kwam de Tesla Roadster in beeld, wat natuurlijk ook een goede publiciteitsstunt van de ondernemer was.
Waar is Starman?
Op 8 november zal de Tesla Roadster met Starman het verste punt vanaf de zon bereiken met een afstand van ruim 248 miljoen kilometer. Op 21 februari 2019 bevindt de auto zich nog verder van de aarde: bijna 366 miljoen kilometer. Terwijl de Roadster op 5 november 2020 weer redelijk dichtbij de aarde zal zweven met een afstand van zo’n 52 miljoen kilometer.
Hoe we dit allemaal weten? Dankzij een heel handige website genaamd whereisroadster.com.
Bronnen: Space.com, Tweakers, Business Insider
Beeld: SpaceX
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!