Het onderzoekslaboratorium van het Amerikaanse leger is van plan om een enorme, uitvouwbare spionagesatelliet te bouwen.
Het project heet Membrane Optical Imager for Real-Time Exploitation (MOIRE). Het doel (en de natte droom van elke zichzelf respecterende geheime dienst) is om op elke moment in real time haarscherpe foto’s en video van elke plek op aarde te kunnen maken.
Nu kan dat nog niet. Er zijn enorme lenzen of spiegels nodig om van 36.000 kilometer hoogte een groot deel van de aarde continu scherp in beeld te kunnen brengen. Die zijn domweg veel te zwaar en te groot om ze in een raket te kunnen proppen.
De enige manier om voor langere tijd eyes in the sky te hebben, is door bemande of onbemande vliegtuigen boven een gebied te hangen. Maar dat is niet ideaal – en je kunt ook niet zomaar toestellen het Noord-Koreaanse of Chinese luchtruim in sturen.
MOIRE bestaat uit verschillende lichte en uitvouwbare plastic ‘bladen’ van elk 6 meter doorsnede. Samen vormen die een enorme ‘kijker’ van 21 meter doorsnede. Elk van de blaadjes is ongeveer zo dun als het plastic waar je ’s avonds de overgebleven aardappels mee afdekt en ze kunnen vervormen zodat het invallende licht op een sensor wordt geprojecteerd. Op die manier kan het systeem continu 40 procent van het aardoppervlak in de gaten houden.
Het project kent verschillende fases; volgens DARPA verkeert het nu in fase 2. Daarin wil men een prototype bouwen van een meter of vijf en dat bij wijze van experiment in de ruimte hangen. Wanneer MOIRE klaar moet zijn ‘voor het echie’ is nog niet bekend.
Beeld: DARPA