Vissen die rondzwemmen in zuur water gedragen zich angstig, zo is in een Amerikaans lab vastgesteld.
Dat de verzuring van de zee geen fijne ontwikkeling is, is inmiddels wel algemeen bekend. Onder andere schaal- en schelpdieren en koralen hebben er last van. Maar hoe zit het met ander zeeleven? Dat kan er ook niet altijd even goed mee dealen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Die laat zien dat in elk geval één vissoort zich angstiger gaat gedragen in zuurder water.
Zure tank
Zeebioloog Martin Treguerres en twee psychologen onderzochten de soort Sebastes diploproa door sommige van deze vissen rond te laten zwemmen in een tank met normaal water, en andere in een tank met zuur water. Hieruit bleek dat de dieren in het zure water veel meer de neiging hadden om donkere plekjes op te zoeken; een teken dat ze zich angstig voelden.
Het effect hield bovendien aan nadat de vissen uit de zure tank waren teruggeplaatst in normaal zeewater. Pas na twaalf dagen vertoonden ze weer hetzelfde gedrag als hun soortgenoten die nooit in de zure tank hadden gezwommen.
De gedragsverandering wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de ionenconcentraties in het bloed van de vissen door het zure water veranderen. Dat zorgt ervoor dat de receptor GABAA in de war raakt. Dezelfde receptor speelt overigens ook een rol bij hoe angstig wij mensen ons voelen.
Minder groei
Als vissen van deze en andere soorten hetzelfde gedrag ook in het wild vertonen – dat is nog niet onderzocht – kan dat allerlei nadelige gevolgen hebben. Een jonge vis die een groot deel van de tijd angstig in de schaduw rondhangt, zal bijvoorbeeld minder voedsel kunnen verzamelen, en daardoor wellicht minder hard groeien.
Bronnen: Proceedings of the Royal Society B, University of California, San Diego via EurekAlert!