Zangvogels in de stad schrapen midden in de nacht uit pure verwarring hun keeltjes. Oorzaak: felle straatlantaarns en brommende motoren.
Zangvogels hebben last van het stadse milieu. De geluiden van motoren en het kunstmatige licht in de avond zorgen ervoor dat het dag- en nachtritme van de vogels wordt verstoord. Dat blijkt uit een studie van het Helmholtz-centrum voor Omgevingsonderzoek uit Leipzig, die uitwijst dat vogels in de stad tot wel vijf uur eerder beginnen met zingen.
Stadsrumoer en straatlantaarns
De onderzoekers volgden merels in totaal over vijftien weken. Doordat de zon door het jaar heen op verschillende momenten opkomt, konden de onderzoekers meten of de vogels last hebben van het stadslicht. Daarnaast bestudeerden ze de merels op verschillende plekken in de stad Leipzig; zowel in het park als in de drukke binnenstad. Hierdoor kregen ze een goed beeld van de invloed van het verkeer.
De merels hebben niet evenveel last van het stadsrumoer en de straatlantaarns. Uit het onderzoek komt naar voren dat de geluiden vooral irriteren, maar niet zo’n grote impact hebben als het stadslicht. Dat zorgt ervoor dat de vogels in de war raken en dus maar beginnen met zingen.
Felle LED-lampen
Om de vogels toch te kunnen laten wonen en broeden in hun nest, zijn er aanpassingen nodig in de stad. Zo zouden we de felheid van de lantaarns naar beneden kunnen draaien. Alleen geeft dat niet altijd het gewenste effect, want sommige vogels willen binnen een straal van 300 meter geen lichtbron bij hun nest hebben. Dus ook geen gedimd licht.
Naar een andere oplossing moet nog worden gezocht. De wetenschappers verwachten dat er in de toekomst steeds meer vogeltjes vroeg hun keeltjes schrapen. Dat komt vooral door het toenemend gebruik van felle LED-lampen. Er is dus nog een grote slag te slaan in het samenleven met de stadvogels.
Bronnen: PLOS ONE, Helmholtz Centre for Environmental Research
Beeld: E van Herk/CC BY-SA 3.0