Een schorpioenfossiel van 350 miljoen jaar geleden is het oudste voorbeeld van een landdier dat leefde op het supercontinent Gondwana.
In KIJK 10/2013, nu in de winkel, kun je lezen hoe de wereld eruit had gezien als honderden miljoenen jaren geleden het supercontinent Pangea niet uit elkaar was gedreven. Het zuidelijke deel van dat continent, destijds de enige grote landmassa op aarde, heette Gondwana. En daar blijkt 350 miljoen jaar geleden, aan het einde van het tijdperk Devoon, een schorpioenensoort te hebben rondgelopen.
De soort, die werd gevonden in de buurt van het Zuid-Afrikaanse Grahamstad, is bijzonder omdat hij het vroegste voorbeeld is van een landdier dat op Gondwana leefde. Tot nu toe zijn alleen zulke oude overblijfselen van dergelijke beesten gevonden op het noordelijke deel van Pangea, Laurazië genaamd. De vondst onderbouwt het beeld dat er honderden jaren geleden in het hele supercontinent Pangea vergelijkbare ecosystemen bestonden.
De nieuwe soort is Gondwanascorpio emzantsiensis gedoopt. Emzantsiensis is afgeleid van het woord unZantsi, dat uit de in Zuid-Afrika gesproken taal Xhosa komt en ‘zuid’ betekent. En waar de geslachtsnaam Gondwanascorpio vandaan komt, moge duidelijk zijn…
Bronnen: African Invertebrates (PDF), Phys.org
Beeld: University of the Witwatersrand