Het Amerikaanse leger onderzoekt een creatieve manier om eenheden te bevoorraden.
Als de eigen soldaten even niet via de weg te bereiken zijn, dan zijn er altijd nog de Hercules– of de Lockheed C-5 Galaxy transportvliegtuigen om spullen af te leveren. Maar wat als het nu om een kleine special forces-groep gaat die ergens achter de vijandelijke linies opereert in een gebied waar nog steeds luchtafweersystemen actief zijn? Stel dat die in een situatie zijn beland waarbij ze al urenlang met een vijand in gevecht zijn en akelig weinig munitie over hebben. Hoe krijg je dan munitie op de juiste plek?
Tot 10 meter nauwkeurig
Over dat soort gevallen denken ze bij het U.S. Army Armament Research, Development and Engineering Center in New Jersey heel diep na. Ze bedachten een oplossing en die heet: het Ammunition Resupply Projectile (ARP).
ARP is niet veel meer dan een lege mortiergranaat, maar dan wel een slimme. Hij wordt in de richting van de troepen geschoten en tijdens de val komt er uit het staartstuk een kleine parachute. Daarmee kan de ARP zijn koers met gps corrigeren, zodat hij zo dicht mogelijk (binnen 10 meter) bij de eigen troepen landt. Op die manier zijn de eenheden op kilometers afstand te bevoorraden.
Veel munitie kun je er niet in kwijt, want de bovenkant van de mortiergranaat is maar 12 bij 7,5 centimeter. Maar volgens de bedenkers is dat genoeg voor zo’n 150 M4-patronen per granaat.
Zo ziet het afschieten van een gewone mortiergranaat er overigens uit. Het lanceren van een ARP zal daar niet van verschillen.
Bronnen: Popular Mechanics, ARDEC
Beeld: US Army