De kurken vliegen je tijdens de jaarwisseling om de oren. Bekijk het filmpje en zie waarom champagne zo lekker knalt!
Waarom knalt champagne eigenlijk? En waar komen de bubbels vandaan? Dat leggen ze in onderstaand filmpje haarfijn aan je uit. We moeten toegeven dat de dame nogal snel praat, dus daarom leggen wij hieronder de hoogtepunten ook nog even rustig voor je uit.
Knallen en bubbels
De reden dat champagne knalt, heeft te maken met de druk van het laagje gas dat tussen de kurk en de champagne zit. Hoe hoger deze druk is, hoe meer koolstofdioxide er in de champagne is opgelost. Zodra je de kurk loswrikt, ontsnapt het laagje gas. De druk neemt dan af, maar daardoor verdwijnt ook een gedeelte koolstofdioxide. De enige manier waarop het koolstofdioxide kan ontsnappen, is omhoog in de vorm van bubbels en dat kan heel snel gaan. Daarom knalt de kurk uit de fles.
Bubbels in de champagne zijn dus niets minder dan het ontsnappende koolstofdioxide dat eerst was opgelost toen de kurk nog op de fles zat. Na het ontkurken kan niet alle koolstofdioxide in een keer uit de champagne ontsnappen, dus daarom bubbelt het altijd nog even na.
Tweede fermentatieproces
Maar hoe kwam het koolstofdioxide er ooit in? Dit gebeurt tijdens het fermentatieproces. Tijdens dit proces zet gist de suikers (glucose en fructose) uit het druivensap om in koolstofdioxide en ethanol. Ethanol is de vorm alcohol die wij kennen in drank, en dus ook in onze champagne. Anders dan normale wijn ondergaat champagne nog een tweede fermentatieproces, maar dan in de fles. Het opgeloste koolstofdioxide blijft dus in de fles totdat jij hem tijdens de jaarwisseling laat knallen!