Wetenschappers bouwen robo-vis

André Kesseler

24 januari 2011 16:00

Wetenschappers kopiëren de opmerkelijke zwemcapaciteiten van de ghost knifefish.

Oscar Curet is student aan de Amerikaanse Northwestern University’s McCormick School of Engineering and Applied Science. Hij zat een tijdje geleden naar de ghost knifefish te kijken, die normaal gesproken in het Amazonegebied voorkomt, maar ook in het tropische aquarium van de universiteit rondzwemt.

Curat zag dat de vis, die zich voortbeweegt met behulp van een lintvormige vin onder zijn lichaam, een bijzondere beweging maakte. Het dier schoot ineens recht omhoog en de student vroeg zich af hoe het dier dat voor elkaar krijgt. Dat zou namelijk interessant kunnen zijn voor de voortstuwing van bijvoorbeeld een nieuw soort onderwaterrobot.

Nadere bestudering leerde dat de vis vooruitzwemt door een golfbeweging die zich van voor naar achter door de buikvin verplaatst. Maar als het dier verticaal wil, dan zijn er ineens twee golfbewegingen: eentje van de kop naar de staart en eentje van de staart naar de kop. Als die golven in het midden van de vin ‘botsen’, ontstaat er een werveling in het water die de vis als het ware naar boven duwt.

Na tests met een computersimulatie bouwde het team van de universiteit onder leiding van Malcolm MacIver in zeven maanden een mechanische versie. Die robotvis, Ghostbot genaamd, kostte omgerekend 135.000 euro, is ongeveer 30 centimeter lang en is voorzien van 32 motortjes die de 32 afzonderlijk beweegbare delen van de buikvin kunnen aansturen.

Ghostbot beweegt zich soepel door het water, maar hij is nog niet af. De komende tijd wil het team de mechanische vis voorzien van allerlei sensors die ervoor moeten zorgen dat hij kan autonoom kan rondzwemmen. De Ghostbot zou volgens het team erg geschikt kunnen zijn op plekken die grote nauwkeurigheid vereisen (bijvoorbeeld bij werkzaamheden bij onderzeese oliebronnen en afsluiters) of voor onderzoek in kwetsbare gebieden als koraalriffen.

Bronnen: Wired

Meest gelezen