Wiskundige verklaart enorme rekbaarheid menselijke huid

André Kesseler

11 maart 2011 16:00

Wetenschappers hebben ontdekt hoe de huid precies is vormgegeven en waardoor hij zulke enorme hoeveelheden water kan opnemen.

Het is al langer bekend dat huid een flinke hoeveelheid water kan opnemen zonder zijn beschermende werking te verliezen. Hoe, dat zocht wiskundige Myfanwy Evans van de Australian National University uit. Zij ontdekte dat de enorme rekbaarheid van de huid wordt veroorzaakt door vezelachtige eiwitten, keratine genaamd, die de buitenste delen van de huid vormen.

Het was al wel bekend dat keratine, dat bijvoorbeeld ook in haren en nagels voorkomt, een rol speelde, maar men wist niet hoe die vezels waren gerangschikt. Samen met haar collega Stephen Hyde heeft Evans daar nu verandering in gebracht. De keratine zit volgens hen in de huid gewoven in de vorm van zogenoemde gyroids, driedimensionale vormen die overal in de natuur voorkomen. Daardoor kan een huid in natte omstandigheden tot zeven keer het normale volume uitzetten en toch zijn sterkte behouden. Rimpels zijn eigenlijk het enige gevolg.

(Foto: Evans and Hyde)

Het is een major breakthrough. Echt waar. Want het onderzoek zou volgens wetenschappers kunnen leiden tot nieuwe materialen die, net als huid, kunnen oprekken maar toch sterk blijven.

Hieronder een filmpje van de driedimensionale gyroid-vorm.

Bronnen: Wired

Beeld: Fir0002/Flagstaffotos.com.au, GFDL 1.2

Meest gelezen