Een spectaculaire wolkenkrabber met windturbines in Bahrein had meer energie kunnen opwekken als de ontwerpers minder naar hun intuïtie hadden geluisterd, stelt een Eindhovense hoogleraar.
Het was zo’n mooi, duurzaam idee, het 150 miljoen kostende Bahrein Wold Trade Center. Twee wolkenkrabbers, met daartussenin drie bruggen waar windturbines aan hangen. En door de gebouwen als een soort trechter neer te zetten in de gebruikelijke windrichting, hoopten de ontwerpers op een maximaal rendement.
Helaas, hoe logisch die laatste gedachte ook klinkt: hij klopt niet, stelt hoogleraar bouwkunde Bert Blocken van de TU Eindhoven. De turbines hadden 14 procent meer energie kunnen opleveren als de gebouwen juist de andere kant op waren gericht.
Schaalmodel in de windtunnel
Blocken concludeert dat onder andere naar aanleiding van windtunneltests gedaan met een schaalmodel van de wolkenkrabbers. De onderstaande foto’s laten zien wat hieruit bleek: links de huidige stand van de gebouwen, rechts een versie waarbij de trechter die de gebouwen vormen de ‘verkeerde’ kant op staan gericht. Bij deze laatste stand is er echter meer rood tussen de gebouwen, wat duidt op een sterkere windstroom. Dat laat zien dat je bij het ontwerpen van dit soort gebouwen niet altijd op je intuïtie kunt vertrouwen, stelt de bouwkundige.
Bij zijn tests vond Blocken nog een andere aanpassing die zelfs 31 procent meer energie had opgeleverd: plaats de turbines bij de huidige stand van de gebouwen wat verder naar achteren. Maar, zo geeft hij zelf toe: “Constructief en financieel gezien was dit moeilijk haalbaar geweest.”
Gratis college
Blocken presenteert zijn bevindingen komende maandag in de eerste aflevering van het gratis online college Sports & Building Aerodynamics; de eerste massively open online course (MOOC) van de TU Eindhoven. Aanmelden hiervoor kan op deze pagina.
Bron en beeld windtunnel: TU Eindhoven