Wetenschappers hebben het genoom van een bepaalde zeeanemonensoort onder de loep genomen. Die lijkt genetisch gezien opvallend veel op de mens, maar heeft ook plantachtige kenmerken.
Veel elementen in ons menselijke genoom komen overeen met die van de zeeanemoon Nematostella vectensis. Daaruit blijkt dat dit complexe genetische systeem waarschijnlijk al zo’n 600 miljoen jaar oud is en dat we dezelfde voorouders hebben als deze plantdiertjes. Dit concluderen wetenschappers deze week in het tijdschrift Genome Research.
Het verschil tussen de diersoorten en de zeeanemonen is dat het aflezen van het genoom anders gaat. Dit heeft grote gevolgen, want de eigenschappen van ons lichaam – de vorm en hoe het werkt – hangen af van welke genen worden afgelezen en geactiveerd. Bij de zeeanemonen gebeurt dit op een plantachtige manier, waardoor ze veel op planten lijken.
Volgens de onderzoekers is dit de eerste aanwijzing van een evolutionaire link tussen de planten en de dieren. Een best interessant diertje dus, die zeeanenoom – of moeten we plantje zeggen?
Wat algemene informatie over de zeeanemoon:
Bronnen: Genome Research, University of Vienna via EurekAlert!
Tekst: Tom Gerrits
Beeld: Nature 2005