Niet vele handen, maar veel robotjes maken licht werk. Zo kunnen zes van deze krachtpatsers samen 1800 kilo trekken.
De minibots van de Universiteit van Stanford zelf zijn niet nieuw, die werden vorig jaar al gepresenteerd. Toen werd getoond dat ze objecten kunnen verslepen die tweeduizend keer zwaarder zijn dan zijzelf. Maar de onderzoekers vroegen zich nu af: zijn de robotjes ook goed in samenwerken? En zo ja, kunnen ze dan ook meer tillen? En dit bleek zo te zijn!
Krachtpatsers
Nog even kort de werking van de ‘MicroTugs’. Een kleine batterij drijft de motor aan die een metalen arm – verankerd aan een sleepkabel – optilt. Met hun klevende ‘gekkovoeten’ leveren de robots een grote trekkracht; wanneer je ze van de grond wilt optillen, laten ze in een keer los. Maar zodra je horizontaal aan de piepkleine krachtpatsers trekt, bieden ze forse weerstand.
De minibots laten samenwerken, bleek alleen iets complexer dan gedacht. Sommige robots waren betere teamspelers dan andere. Dit lag aan de snelheid waarmee ze bewogen; hoe sneller een MicroTug liep, des te slechter hij presteerde als teamlid. Perfect teamwerk werd uiteindelijk bereikt door de snelle robots af te remmen, zodat ze synchroon met de andere werkten.
Het filmpje laat zien hoe goed deze samenwerking is: zes robotjes die samen zo’n 100 gram wegen, kunnen een auto van 1800 kilo trekken. Omgerekend betekent dat dat elke minibot bijna 18.000 keer zijn eigen gewicht kon verslepen.
Puinruimers
Door het goede teamwork zien de makers van de MicroTugs een rol als puinruimers voor ze weggelegd. Wanneer bijvoorbeeld een aardbeving heeft plaatsgevonden en een gebouw is ingestort, kunnen de robotjes grote brokstukken weghalen waaronder misschien slachtoffers liggen.
Ze mogen dan piepklein zijn, deze minibots, maar ze zijn behoorlijk krachtig.
Bronnen: IEEE Robotics and Automation Letters, Live Science
Beeld: Techtimes