In de nabije toekomst kan een speciaal laagje op auto’s zichzelf repareren bij schade. Het hoeft het alleen maar even te worden beschenen met een UV-lamp.
Je let even niet op en je rijdt met je auto langs een muurtje, of een idioot schraapt met zijn sleutel langs je pas gelakte wagen. Resultaat: een dikke kras. Een duur grapje, maar binnenkort zou dat weleens verleden tijd kunnen zijn. Amerikaanse en Zwitserse wetenschappers hebben namelijk een zelfhelend laagje ontwikkeld (waarvan de publicatie in Nature verscheen) waarmee toekomstige auto’s, meubels en vloeren kunnen worden gelakt.
De betreffende lak bestaat uit polymeren: een reeks aan elkaar gekoppelde moleculen, die samen één groot molecuul vormen. Maar in tegenstelling tot bestaande polymeren zijn de moleculen hier aan elkaar ‘gelijmd’ door middel van metaalatomen, wat het geheel uiterst flexibel maakt. Wanneer de polymeren beschadigd raken, hoeft de lak slecht minder dan een minuut beschenen te worden door een ultraviolette lamp – eenzelfde lamp als de tandarts gebruikt om vullingen van gaatjes uit te laten harden – waarna de laag vloeibaar wordt. Daarna koppelen de moleculen zichzelf in enkele seconden weer aaneen.
Hoe en wanneer de lak op de markt verschijnt, kunnen de onderzoekers nog niet zeggen. Zij zijn de ideale samenstelling van de zelfhelende lak nog verder aan het uitwerken. Maar dat het concept werkt, blijkt wel uit dit filmpje.
Bronnen: NSF via EurekAlert!, Scientific American
Beeld: Martin Lewison/CC BY-SA 3.0